Bandenspanning checken. Lees hier onze tips voor de juiste bandenspanning. - RoadGuard
Ruim 250.000 keer gedownload! Klantbeoordeling van 8.7

Bandenspanning

De juiste bandenspanning is belangrijk om veilig en duurzaam in je auto te rijden. Een autoband draait optimaal als deze voor voldoende stabiliteit en draagkracht zorgt. Hierbij is de juiste bandenspanning van groot belang.

Welke bandenspanning is goed?

Er is niet een bandenspanning die gelijk is voor alle auto’s. Voor elke auto heeft de autofabrikant vastgesteld met welke bandenmaat die is uitgevoerd en welke bandenspanning daarbij hoort. In de auto zit daarom een sticker waarop de juiste bandenspanning staat. Deze sticker zit vaak in de deur, op de achterkant van de zonneklep of op de binnenkant van de brandstofklep.

Bandenspanning meten

Op de banden van je auto zit geen metertje die de bandenspanning aangeeft. Daarom is het handig om een bandenspanningsmeter aan te schaffen. De meest eenvoudige varianten kan je al kopen voor een paar euro. Het is verstandig om een bandenspanningsmeter te kopen die je makkelijk ergens in de auto kan opbergen.

Bandenspanning die te laag of juist te hoog is

Wanneer de bandenspanning te laag of juist te hoog is dan heeft dit negatieve gevolgen voor de prestaties van je banden. Dit geldt voor alle bandentypen (winter- zomer en 4-seizoenenbanden). Een verkeerde bandenspanning kost je ook nog eens geld. Dit komt doordat je auto meer brandstof verbruikt en je banden sneller slijten.

Klapband en bandenspanning

Een te lage bandenspanning geeft te veel ruime aan de band om te bewegen. Hierdoor vervormt de band continu en dit zorgt ervoor dat er bepaalde gebieden van de band snel slijten en uiteindelijk de band kan klappen.
De tweede meest voorkomende oorzaak is overbelasting. Dit kan gebeuren op het moment dat je auto voller is dan normaal, bijvoorbeeld bij een verhuizing van zware spullen. Denk dus aan de spanning van je banden als jij onder spanning staat van een verhuizing. Natuurlijk is de kans een klapband ook groter als je banden oud en versleten zijn. Banden ouder dan 6 jaar kunnen daarom het beste zo snel mogelijk vervangen worden.

Bandenspanning winterbanden hebben meer spanning nodig

In de wintermaanden rijdt ongeveer 30% van de auto’s in Nederland met winterbanden. Deze banden zijn gemaakt van een ander soort rubber en hebben een ander profiel. Hierdoor hebben ze beter grip bij sneeuw.

Winterbanden een hogere spanning nodig hebben en daarom is het advies om bij de betreffende spanning bij de bandenmaat 0,2 bar op te tellen.

Download de app

Mocht je een keer pech hebben en sta je met een klapband langs te weg? Geen probleem! Met de RoadGuard app ben je zo weer op de weg.
Toch een lekke band? Maak dan hier je melding!