Ruim 300.000 keer gedownload! Klantbeoordeling van 8.8

Koelvloeistoflekkage

Zo los je het zelf op

RoadGuard helpt je al voor € 125 weer op weg!

 • Pechhulp on-demand. Geen abonnement.
 • We zijn gemiddeld binnen 30 minuten bij je.
 • Onze 873 monteurs staan 24/7 voor je klaar.
Als je koelvloeistof lekt, kan je motor oververhit raken. Lees snel meer over het controleren, ontdekken en zelf oplossen van een koelvloeistoflekkage. En kom je toch langs de weg te staan door een oververhitte motor? RoadGuard pechhulp on demand staat altijd voor je klaar.

Controleer je koelvloeistofniveau 

Als je het koelvloeistofniveau van je auto wilt controleren is het belangrijk dat je de motor goed laat afkoelen. Zo voorkom je brandwonden! En het zorgt er voor dat de vloeistof terugstroomt in het expansievat. Vaak is dit vat redelijk doorzichtig. Je hoeft het vat dus niet te openen om te controleren hoeveel vloeistof er nog in zit. Je kunt dit gewoon zien. 

Hoeveel koelvloeistof hoort er in het vat te zitten? En wanneer is er sprake van koelvloeistoflekkage?

Het expansievat moet ongeveer voor de helft vol zitten. Zit er minder dan de helft in? Dan moet je bijvullen. En je moet ook kijken of er geen lekkage is. Het kan gebeuren dat er door veel druk een kleine hoeveelheid koelvloeistof heeft gelekt. Het is verstandig om dit even te checken. Het beste is om ook de koelslangen, de aansluitingen hiervan op de motor en de radiateur te controleren op zichtbare vlekken of lekkage. 
Het kan best lastig zijn om een lekkage te ontdekken. Bij een kleine lekkage is er in de buurt van de aansluitingen, ergens op de slangen of op de radiateur een groene of witte vlek te zien. Is de lekkage ernstiger? Dan zie je een rode of groene natte vlek.      

Kenmerken van koelvloeistoflekkage zijn: 

 • Het koeling lampje brand op je dashboard (teken van oververhitting)  
 • Je ziet sporen van een groene of oranje vloeistof onder je auto 
 • Rondom de radiateur ontstaat meer roest en verkleuring dan op de radiateur zelf. Vaak zit de lekkage dan boven de roestige plek
 • Witte rook bij optrekken en rijden 
 • Vocht op het motorblok, de warmtepomp, de thermostaathuis of sensoren

Een koelvloeistoflekkage zelf oplossen

Een  koelvloeistoflekkage is prima zelf (tijdelijk) te herstellen. 

 1. Schaf een middel  aan dat bedoeld is om de lekkage te dichten 
  Er zijn verschillende merken aanwezig op de markt, die allemaal een soortgelijke werking hebben. Let op dat je motor uitstaat en afgekoeld is. Koppel de dop van de radiateur los en giet het middel direct in het koelsysteem. Draai de dop er weer op. Wanneer je de motor start, wordt het lek gedicht doordat het koelsysteem het in de vloeistof oppompt. Dit is een tijdelijke oplossing. Laat de lekkage dus ook repareren. 
 2. Gebruik epoxy om de lekkage te dichten
  Zoek de barst op waardoor de vloeistof lekt. Belangrijk is dat de barst schoon en droog is, anders werkt het niet. Kneed de epoxy tot ongeveer 3 mm dikte. Verspreid het over de barst en laat het een nacht drogen voordat je de auto start.


Is de barst van grote omvang? Dan is deze waarschijnlijk niet meer te repareren en zal het koelsysteem vervangen moeten worden. 

RoadGuard pechhulp 

RoadGuard is een initiatief van Centraal Beheer. Sta je met een oververhitte motor door koelvloeistoflekkage stil langs de weg? Geen paniek. Download de RoadGuard app, maak een pechmelding en volg real-time wanneer de monteur bij je is om je te helpen. Wij helpen je weer op weg. Gemiddeld zijn wij binnen 30 minuten ter plekke. Een abonnement of verzekering is niet nodig. Simpel toch? Daar houden we van!   

Dit is wat klanten over RoadGuard zeggen

Review over RoadGuard met een 10

10
19 okt. 2021 13:02

De pechhulp van Wolves eas zeer vriendelijk.

Review over RoadGuard met een 7

7
18 okt. 2021 15:41

Het duurde vrij lang voor er iemand kwam, maar het probleem is snel en vakkundig verholpen. Bedankt Brian van Van Eijck bergingsbedrijf.

Review over RoadGuard met een 8

8
17 okt. 2021 17:06

Meneer was zeer vriendelijk, kreeg een bak koffie bij jullie op de zaak👍 Was zeer goed geholpen.

Review over RoadGuard met een 9

9
17 okt. 2021 11:33

Vriendelijke jongen die hielp mij weer de weg op

Review over RoadGuard met een 9

9
15 okt. 2021 18:02

Het wachten duurde even want er stond de monteur is gearriveerd maar dat klopte niet. Gelukkig uiteindelijk toch heel.fijn door Hilco geholpen